Duo SerkukSet

Duo SerkukSet Biritta Vuorenpää ja Katja Lampinen (kuva Sirpa Suominen)

Syksyn kahvikonserttisarjan aloittaa jämsänkoskelainen duo SerkukSet, jonka muodostavat serkukset Biritta Vuorenpää ja Katja Lampinen. Duo laulattaa yleisöä haitareilla säestäen, mutta ei vain laulata vaan he myös välillä musisoivat.

Yhteislaulutuokiossa on leppoisa ja kotoisa tunnelma, ei mikään liian jäykkä ja kurttuotsainen. Joidenkin kappaleiden syntyhistoriaa ja taustoja valotetaan ennen laulamista, mutta pääosassa on laulaminen, ei puhuminen. Laulut vievät yleisön tunnelmasta toiseen aina kansanlauluista vanhoihin iskelmiin.

Biritta Vuorenpää on pitkän linjan haitaristi ja hänen soittimensa on viisirivinen haitari. Musiikkilajeina ovat olleet pelimanni-, tanssi- ja klassinen musiikki. Tällä hetkellä pääpaino on vanhassa tanssimusiikissa. Biritta on soittanut Jämsänkosken pikkupelimanneissa, Jämsänkosken pelimanneissa ja Lampisen serkukset-triossa. Tanssimusiikkia Biritta soitti aluksi Katjan kanssa ja myöhemmin Lasse Silvanin kanssa. Yhteislaulutilaisuuksia hän on säestänyt Kellokalliolla Jämsänkoskella. Biritta soittaa tällä hetkellä erilaisissa kokoonpanoissa ja viimeisimpänä Harmonikkatrio Neniassa. Konservatorion aikana hän saavutti myös kilpailumenestystä. Hän voitti mm. ensimmäisen sijan kilpailussa ”Minä soitan harmonikkaa” ja Koulujen Suurtapahtumassa hän sijoittui viiden kilpailijan kesken jaetulle ensimmäiselle sijalla.

Katja Lampinen puolestaan nimitettiin viime kesänä Kaustisen Kansanmusiikki Juhlilla mestaripelimanniksi. Hän soittaa kaksirivistä ja viisirivinen haitaria sekä mandoliinia, jolla hän on voittanut suomenmestaruuden kolme kertaa. Lampinen on soittanut useissa yhtyeissä, mm. Jämsänkosken pikkupelimanneissa, Jämsänkosken pelimanneissa, Lampisen serkukset-triossa, Kaksrivi-Katjalaisissa, sekä mestaripelimanni Heikki Lahden eri kokoonpanoissa. Hänen erikoisalaansa on tämmääminen, eli säestyssoittaminen.

Konsertissa kuullaan myös Katja isän Erkki Lampisen huuliharpun soittoa. Erkki Lampiselle luovutettiin viime kesänä Antin malja tunnustus Keski-Suomen Kansanmusiikkiyhdistyksen ja Kannonkosken kunnan kulttuuritoimen yhdessä jo vuodesta 1981 järjestämässä Antin Soitossa. Antin malja luovutetaan vuosittain ansioituneelle keskisuomaliselle pelimannille tai kansanmusiikin edistäjälle.

Konsertti toteutetaan kahvikonserttina Lumometsän Tuvan Pirtissä. Konsertti ja kahvitus maksavat yhteensä 10 € henkilöltä. Tiedustelut Lumometsän Tuvan isännältä Heikki Manniselta puhelimella 0500 259 737.